Stok Sayımı

Stok Sayım Yönetimi

 Sağlayacağı Fayda : Stoklarda kaybolma, hasar, giriş veya çıkışlarda yedek parça kodunun yanlış kullanılması, satınalınan malzemenin yanlış adrese yerleştirilmesi ve bu nedenle bulunamaması gibi nedenlerle envanter hataları meydana gelebilir. Doğru envanterin alınması ve varsa hataların düzeltilmesi gerekli bir işlemdir. Stok sayımı her zaman yapılabilen bir işlemdir ve yıl sonunun beklenmesi gerekli değildir.

Analyst_StokSym
Stok Sayımında İzlenecek Adımlar
  • Stoklarınızı düzeltin aynı yedek parçaların aynı adreslerde toplanmasını sağlayın,
  • Öncelikle stok adreslerinin girişini tamamlayın, stok adreslerinin sisteme işlenmesi stok sayımı, satınaldığınız yedek parçaların stoğa yerleştirilmesi veya satış esnasında stokdan alınması gibi işlemleri hızlandıracaktır,
  • Servis yedek parça depolarından araçlara verilmiş ancak analyst DMS’e işlenmemiş yedek parçaların olup olmadığını kontrol edin, var ise çıkışını veya girişini tamamlayın,
  • Sayımı stok adres yapısına uygun olarak yapabileceğiniz gibi rastgele sayımda yapılabilir, kararı siz verin.
  • En doğru envanterin hazırlanması için onarımda bekleyen yedek parça veya fatura edilmemiş irsaliye olmaması gerekir. Bu tip satışı bekleyen faturalanmamış işlemler var ise ya faturalandırın (devam eden onarımlar için yeni yılda tekrar onarıma yedek parça çıkılarak onarıma devam edebilirsiniz) yada irsaliye ve transfer fişlerini iptal ederek bekleyen stokların envantere dahil olmasını sağlayın.
  • Menü Adresi ; Stok Yönetimi -> Stok Sayım Yönetimi –> Sayım İşlemleri

Sayım işlemleri menüsü tıklandığında aşağıdaki ekran görüntüsü gelecektir.

  • Sayım işlemleri yıl içinde ihtiyaç duyulan her an yapılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
  • Sayım dosyaları alım-satım işlemlerinden etkilenmeyecek şekilde sistem üzerinde saklanır.
Analyst_StokSym2
DMS Stok Sayım Dosyasının Oluşturulması

Sayım İşlemleri Ekranı

Sayım dosyasının oluşturulmasından sonra yapılan stok hareketleri bu dosyaya etki etmeyecektir, Hareket görmemiş stoklar burada listelenmeyecektir.

Analyst_StokSym3
Oluşturulan Stok Sayım Dosyasına Sayım Neticelerinin İşlenmesi

Oluşturulacak sayım listesinin sayım yapılarak doldurulmasından sonra, sisteme giriş aşamasında listedeki kodlarla sayım dosyasından parçayı aratıp, sayım adedini girebilirsiniz. Sisteme girilen malzemler fark miktarlarına Göre 3 renkte görülecektir. Aynı zamanda kod satırının başlangıcında (+) yada (–) olarak işaretler gelecektir. Burada sayımda fazla çıkan malzemeler  mavi, eksik çıkanlar kırmızı, tam sayılanlarda yeşil renkte olacaktır. Renksiz olan parçalar henüz sayım sonucu girilmemiş parçalardır. Hareket görüp sayım rakamı girilmeyen malzemeler alt bölümde “Sayılmayan Mlz.” butonu ile listelenebilir yada excele aktarılabilir.

Sayım tamamlandıktan sonra sayımın kontrolü yapılabilir. Bunu için alt bölümde “ Kontrol Listesi ” butonu ile sayımı yapılan ve fazla yada eksik çıkan ürünlerin dökümü alınabilir.

Yine tüm sayım sonuçlarının girilmesinden sonra alt bölümde görülen “Fazla Listesi” yada “Eksik Listesi ” ile sayımda fazla yada eksik çıkan ürünlerin maliyetleri ve toplam maliyeti veren bir liste alınabilir.

Gerekli kontroller yapılıp sayım işlemi tamamlandıktan sonra sayım sonuçlarının sisteme girilmesi gerekmektedir.

Sayım sonuçlarını “Fazla Çıkanlar” ve “Eksik Çıkanlar” olarak iki farklı tablo halinde sisteme girilir.

Alt bölümde “Fazla Çıkanlar”  düğmesi ile sayımda fazla çıkan ürünlerin listesi alınır.